تاثیر مصرف میوه و سبزیجات
نوجوانی دوره ای مهم از زندگی است که سبک زندگی در آن شکل گرفته و تثبیت می شود، از طرفی عملکرد نوجوانان در زمینه
مصرف میوه و سبزیجات در سطح مطلوبی نیست. مصرف این گروه غذایی پیامد های مهمی در زمینه های مختلف از جمله:
وزن مناسب
میوه و سبزیجات از آنجا که حاوی کالری پایین و فیبر بالایی هستند، سیر کنندههای بسیار خوبی محسوب میشوند. خوردن مقدار زیادی میوه و سبزی منجر به رسیدن به وزن سالم شده که برای دانشآموزانی که در سن رشد به سر میبرند حائز اهمیت است. پیروی از یک برنامه نادرست غذایی که مملو از غذاهای چرب و گوشتهای فرآوری شده است از دلایل اصلی ابتلای کودک به چاقی است که علاوه بر بیماریهایی که به دنبال دارد موجب از دست دادن اعتماد به نفس کودک و به دنبال آن ضعف و تنبلی در انجام تکالیف مدرسه و فعالیتهای فوق برنامهاش خواهد شد.
فعالیت مدرسه
خوردن مقدار زیادی میوه و سبزی به دانشآموزان کمک میکند تا تمرکز و توجه بیشتری داشته باشند که این امر میتواند به افزایش انگیزه و نیز کسب نمرات بهتر منجر شود.دانشآموزانی که غذاهای مغذی میخورند کمتر بیمار شده و تعداد حضورشان در کلاس بیشتر خواهد شد.
افزایش انرژی
دانشآموزانی که میوه و سبزی فراوانی میخورند بدن آنها مقدار بیشتری ویتامین C, A و E دریافت میکند که همگی این ویتامینها منجر به افزایش انرژی خواهند شد.آنها با مصرف این گروه غذایی مقدار مناسبی مواد معدنی مانند پتاسیم و روی که بیشتر در موز و اسفناج وجود دارد را دریافت میکنند.دانشآموزانی که مقدار بیشتری انرژی دارند از تناسب اندام بهتری برخوردار بوده و در فعالیتهای ورزشی نیز موفقتر از دیگران هستند و در فعالیتهای فوق برنامه نیز حضور بیشتری داشته، به این ترتیب پس از مدرسه احساس خستگی کمتری خواهند داشت.
رشد بدن
برای دانشآموزانی که در سن رشد و نوجوانی (راهنمایی و دبیرستان) به سر میبرند مصرف فراوان این گروه غذایی اهمیت اساسی دارد. مصرف این غذاها میتواند به تعادل هورمونی طی دوره بلوغ – زمانی که کنترل هورمونها مشکل است- کمک کند.
راه کارهای زیر را برای افزایش وعده های مصرفی میوه و سبزی توصیه میشود:
وعده اصلی غذای خود را با سبزیجات آغاز کنید: پیش از آنکه غذای اصلی را در بشقاب قرار دهید، سالاد، –سبزیجات یا کاهو میل کنید. پس از صرف سبزی یا سالاد به سراغ غذای اصلی بروید. از آنجایی که در زمان گرسنگیصرف غذا را با سبزیجات شروع میکنید، بنابراین احتمالاً سبزی و سالاد بیشتری خواهید خورد.
سالاد مخصوص درست کنید: یک بسته ۵۵۱ گرمی کاهو، کمی بیش از یک وعده غذایی حجم دارد. یک –گوجه فرنگی متوسط، یک سیب متوسط و یک چهارم فنجان کشمش به آن اضافه کنید تا ارزش غذایی آن بیشترشود.
آنها را در غذا پنهان کنید: شما میتوانید هویج خرد شده را به مایه ماکارونی و یا لازانیا اضافه کنید. از پوره –سیب زمینی برای غلیظ کردن سوپ استفاده کنید و به این شکل مصرف سبزیجات را افزایش دهید.
نکات تغذیه ای در مورد آماده سازی:
- . توصیه می شودتخته آماده سازی گوشت ازسبزی ها جدا باشد.
- . پوست گیری سبزی ها قبل ازپخت باعث کاهش مواد مغذی آنها می شود.
- . برای خرد کردن سبزیجات از چاقوی تیز استفاده کنید
روش شستشوی سبزی ها و میوه ها:
- ابتدا باید سبزی ها رابخوبی باآب بهداشتی )آشامیدنی( شست تا گل و لای و مواد اضافی آنها خارج شود.برای ازبین بردن تخم انگل ها باید سبزی ها را در یک ظرف ریخت وبه میزان لازم به آن آب اضافه کرد تا روی سطح سبزی را بگیرد.سپس برای هر لیترآب مصرفی ۰تا ۳ قطره مایع ظرفشویی در آبریخت و با دست بخوبی بهم زد تا تمام سبزی ها در کف حاصل از مایع ظرفشویی قرار بگیرد. بعد از۵ دقیقه باید سبزی ها را ازروی ظرف وبدون هم زدن خارج کرد و با آب سالم بطور کامل شست .
- برای از بین بردن میکروب ها نیز باید سبزیهایی را که در مرحله قبلی با مایع ظرفشویی شسته شده اند در مایع ضدعفونی کننده ریخت.برای این کار یا می توان از محلولهای ضدعفونی کننده سبزی ها که بشکل آماده در بازاروجود دارداستفاده کرد که در این صورت بایدطبق راهنمای درج شده بر روی برچسب مایع ضدعفونی کننده عمل کرد درغیراینصورت می توان دریک ظرف ۱۰ لیتری آب،یک قاشق چایخوری پرکلرین را حل کرد وسبزی ها را به مدت ۵ دقیقه در آن قرار داد پس از ضدعفونی کردن باید سبزی ها را با آب سالم بهداشتی بخوبی شست.
- برای شستشوی میوه ها وسبزی های غده ای و یا سبزی هایی که دارای ریشه خوراکی هستند، مثل هویج، سیب زمینی و … ابتدا باید خاک روی آنها را برداشت و پاک کرد وسپس کاملاً شست.
- بهتراست برای شستشو و ضدعفونی کردن کاهو آنرا پرپرکنیم تاآب کاملاًبه همه جای آن برسد وخصوصاً محل اتصال برگها به ساقه را کاملاً دست کشیده و به روش شستشوی بهداشتی سبزیجات بشوئیم.
- از مواد ضد عفونی برای شستشوجوانه ها استفاده نکنید.
اولین نفری باشید که درباره این دوره نظر میدهید!