دوستان مفهومی درس خواندن کار سخت و پیچیدهای نیست و نیاز به طی هفت خوان رستم ندارد، بلکه اصولی دارد که اگر آنها را رعایت و تمرین کنید، بعد از مدتی بدون اینکه حتی به این موضوع فکر کنید، خودبهخود مسیر درست را طی میکنید. در غیر این صورت اگر صرفا به فکر حفظ کردن طوطیوار جملات و فرمولها باشید بدون اینکه مراحل صحیح مفهومی درس خواندن را طی کنید، فقط زمانتان را هدر دادهاید و آب در هاون کوبیدهاید! در ادامه گامهای زیر را دنبال کنید تا هم از درس خواندن لذت ببرید و هم از تلاشتان حداکثر نتیجه را بگیرید.
گام اول، یک دور روزنامهوار بخوان
در این گام که برخی مشاوران به آن پیش خوانی هم میگویند، قرار است در عرض مدت زمان کوتاهی مثلا ۱۵ دقیقه فقط سرتیترهای اصلی هر درس را مطالعه کنید، تصاویر و نمودارها را ببینید و خلاصه به یک درک کلی از اصل موضوع برسید و آمادگی ذهنی پیدا کنید.
گام دوم، درس را تقسیمبندی کن
حالا هر درس یا فصل را به چند بخش کوچکتر تقسیم کنید، هر بخش را با دقت زیادی بخوانید و در حین مطالعه از روی هیچ جملهای سرسری عبور نکنید. بعد از اتمام هر جمله یا پاراگراف از خودتان بپرسید چرا، چه منطق و دلیلی پشت این موضوع است و سعی کنید به دنبال منشا و علت آن جمله باشید.
گام سوم، کلمات کلیدی را مشخص کن
همزمان با مطالعه هر پاراگراف سعی کنید کلمات مهم و کلیدی را مشخص کنید و زیر آنها خط بکشید یا آنها را یادداشت کنید. این کار توجه شما را به کلمات مهم جلب میکند و حالا اگر سر جلسه امتحان ادبیات جمله را هم کمی تغییر دهند، چون کلمات کلیدی و ارتباط آنها را میدانید، گیج و سردرگم نخواهید شد.
گام چهارم، مثال اضافی بزن
برای درک مفهوم یک موضوع هیچ کاری به اندازه مثال زدن کاربرد ندارد، البته در کتاب درسی برای آموزش بهتر هر مبحث از تعدادی مثال استفاده شده است، اما زمانی که شما خودتان مثالی میزنید هم درک مطلب برایتان راحتتر میشود و هم آن مثال بهتر در ذهنتان باقی میماند. سعی کنید از مسائل روزمره و به اصطلاح دم دستی به عنوان مثال استفاده کنید، مثلا میتوانید برای درک حفرات قلب آنها را به اتاقهایی تشبیه کنید.
گام پنجم، درس را با زبان ساده برای خودت توضیح بده
شاید فکر کنید این کار زمان شما را هدر میدهد در حالیکه یکی از مهمترین گامهای مفهومی درس خواندن همین مرحله است، برای اینکه این موضوع را درک کنید از یک مثال کمک میگیریم. فرض کنید در درس فیزیک میخوانیم که الکترونها در داخل سیم با مقاومت مواجه میشوند و این مقاومت جریان را تغییر میدهد. برای اینکه مفهوم این جمله را درک کنید، میتوانید آن را به این ترتیب برای خودتان ساده کنید، الکترونها را به افرادی تشبیه کنید که در یک جاده حرکت میکنند، فرض کنید گیتهایی سر راه قرار دارند که به این افراد اجازه عبور و ادامه مسیر را نمیدهند و افراد مجبورند مسیر حرکت خود را تغییر دهند.
گام ششم، تفاوتها و شباهتها را پیدا کن
شاید برای همه درسها نتوانید از این گام استفاده کنید و اصلا ندانید به چه معنا است، برای اینکه متوجه این موضوع شوید، از یک مثال کمک میگیریم. دانستن ویژگیهای عناصر فلزی و نافلزی جدول تناوبی موضوع مهمی است و برای اینکه این ویژگیها را به صورت مفهومی یاد بگیرید و نه صرفا آنها را حفظ کنید، سعی کنید یک جدول دو ستونی رسم کرده و در یک ستون شباهتها و در ستون مقابل تفاوتهای این عناصر را بنویسید.
مرکز مشاوره رسپینا در حوزه های تحصیلی، خانواده، ازدواج، طلاق، فرزندپروری، پرورش کودکان، شغلی، انتخاب رشته، کارآفرینی در استان گلستان ، مینودشت، گنبد کاووس ، مینودشت، گالیکش، کلاله، آزادشهر، رامیان ،علی آباد ، دلند، خان ببین خدمات مشاوره ارائه می دهد. مشاوره تخصص ماست.
اولین نفری باشید که درباره این دوره نظر میدهید!