1- دایره لغاتتان را افزایش بدهید: برای فهمیدن چیزی که می خوانیم باید معنی کلمات به کار رفته در آن را بدانیم. خیلی از کلمات چند معنایی هستند و بسته به شرایط و زمینه ای که در آن استفاده می شوند معنی متفاوتی می دهند. بنابراین برای افزایش درک مطلب باید تا جایی که می توانید کلمه های جدید یاد بگیرید و آنها را در متن های مختلف بخوانید تا با معنای متفاوتشان آشنا شوید.
2- از تکنیک های تجسم و به خاطر سپردن استفاده کنید: درک انسان از مطالب مختلف به توانایی تجسم و به خاطر سپردن او بستگی دارد. اگر به تکنیک هایی مثل نقشه های ذهنی یا ساخت قصر حافظه تسلط داشته باشید بهتر و بیشتر می توانید اطلاعات جدید را تجسم کرده و به خاطر بسپارید و مطمئنا در این صورت درک مطلبتان هم افزایش پیدا می کند. علاوه بر این، با استفاده از این روشها می توانید اطلاعات مطمئن تر و قابل اعتمادتری را به خاطر بیاورید.
3- یادداشت برداری و خلاصه نویسی کنید: یادداشت برداری شما را وادار می کند تا چیزی که می خوانید را تفسیر کنید. اگر نتوانید متنی که خوانده اید را به صورت خلاصه یادداشت کنید یعنی شما مطلب را کاملا نفهمیده اید. بهتر است از بخشهایی که به یک مفهوم خاص می پردازند خلاصه تهیه کنید. به این ترتیب بعدا می توانید به سرعت آنها را مرور کنید تا مفاهیم مهم بخشها به یادتان بیایند.
4- موضوع مطلب را در ذهن داشته باشید: اگر موقع مطالعه کردن موضوع و ایده اصلی نویسنده یا فصلی که می خوانید را در ذهن داشته باشید، فهمیدن معنای درست کلمات و عبارات خاص برایتان خیلی راحتتر می شود. مثلا اگر در حال خواندن کتابی درباره ریاضیات هستید و در آن به واژه “دلتا” بر می خورید، باید بدانید که این کلمه مربوط به علم ریاضیات است و به دلتایی که در جغرافی استفاده می شود ربطی ندارد.
5- یک دور متن را سریع مرور کنید: از آنجایی که درک مطلب تا حد زیادی به توانایی شما در درک معنای کلمات و عبارات موجود در متن بستگی دارد، مرور متن به صورت سریع می تواند به افزایش درک و فهم شما از مطلب کمک کند. این روش همان اسکن و پیش نمایش و یکی از تکنیکهای تندخوانی است که در بالا هم به آن اشاره کردیم. با این کار می توانید ایده و هدف اصلی نویسنده را سریع متوجه شوید.
6- از خودتان سوال بپرسید: قبل از مرور متن، سوالات اصلی که می خواهید با خواندن مطلب به جوابشان برسید را یادداشت کنید. موقع خواندن متن این سوالات را به ذهنتان بیاورید و دنبال جوابشان بگردید. این کار به شما کمک میکند تا ذهنتان را سازماندهی کرده و بتوانید معنا و مفهومی که از متن به دست می آورید را به صورت کلامی بیان کنید. با این کار ارتباط دانش جدید خود با ساختارهای حافظه موجود خیلی راحتتر برقرار می شود.
اولین نفری باشید که درباره این دوره نظر میدهید!