روش صحیح مطالعه برای کنکور؛ ۵ راهکار برای بدست آوردن رتبه دلخواه

آوریل 21, 2021

مطالعه برای کنکور با درس خواندن برای یک امتحان معمولی کمی متفاوت است. مطالعه‌ی حجم زیادی از درس‌ها و اطلاعات برای آزمونی که چند ساعت طول می‌کشد تمرکز و انرژی بیشتری می‌طلبد. اما جای نگرانی نیست؛ اگر به روش درست مطالعه کنید، این آزمون بزرگ را هم با موفقیت پشت سر خواهید گذاشت. شاید کنکور یا هر آزمون بزرگ دیگری کمی دلهره‌آور به نظر برسد، اما در پایان این مطلب به رویکرد مناسبی درباره‌ی روش صحیح مطالعه برای کنکور می‌رسید. پس همراه ما باشید.

دو تکنیک سودمند برای مطالعه وجود دارد که آشنایی با آنها ضروری است.

ساده‌ترین روش برای جذب انبوه اطلاعات استفاده از اثر فاصله‌گذاری است. پژوهشگران این روش را در میان یافته‌های گوناگون در زمینه‌ی یادگیری «یکی از چشمگیرترین پدیده‌ها» می‌دانند.

وقتی چیز جدیدی یاد می‌گیرید مغزتان این آموخته‌ی جدید را در نورون‌ها ذخیره می‌کند. سپس این نورون‌ها با نورون‌های حاوی دانسته‌های پیشین ارتباط برقرار می‌کنند و شبکه‌ای از معانی به‌هم‌پیوسته را شکل می‌دهند، اما تقویت این نورون‌ها و گسترش شبکه‌ی معنایی با یک بار تلاش کار آسانی نیست. به عبارتی برای مغز ممکن نیست که گذرگاه‌های عصبی را تنها در یک روز به حدی گسترش دهد که آموخته‌های جدید برای همیشه در ذهن ذخیره بشوند (برای همین نیاز به تکرار داریم). به همین دلیل اگر موضوعی را طی یک یا دو روز به سختی مطالعه کنید، با اینکه ساعت‌های طولانی را صرف مطالعه کرده‌اید، به نتیجه‌ی مناسبی در به‌ یادآوردن آن مطالب نخواهید رسید.

پژوهش‌ها نشان‌ داده‌اند اگر مغز را در معرض اطلاعات جدید بگذارید و سپس دستِ‌کم یک روز تا مطالعه‌ی بعدی صبر کنید، به نتیجه‌ی بهتری در به‌ یاد‌آوردن آن اطلاعات می‌رسید. در این مدت مغز فرصت می‌یابد تا ارتباطات عصبی شکل‌گرفته را تقویت کند؛ بنابراین دفعه‌ی بعد که در معرض همان اطلاعات قرار می‌گیرد از نظر فیزیکی برای استحکام ارتباطات آمادگی بیشتری دارد.

مثلا مطالعه‌ی موضوعی طی یک هفته، روزی یک بار بهتر از مطالعه‌ی ۳۰ باره‌ی آن در یک یا دو روز است. با اینکه تکرار کمتری داشته‌اید، اما همگام با روند طبیعی مغز برای ذخیره‌سازی اطلاعات پیش رفته‌اید. در مورد کنکور و هنگامی که یک سال برای آماده‌سازی فرصت دارید، شرایط کمی متفاوت، اما اصول و مبانی یکسان است. در روند مطالعه‌ صحیح برای کنکور باید به دفعات و با فاصله‌ اطلاعات لازم را به مغزتان ارائه کنید.

پیش‌خوانی

گام بعدی برای پشت سر گذاشتن موفقیت‌آمیز این آزمون تکنیکی به نام «پیش‌خوانی» است.

شما با حجم انبوهی از درس‌ها و مطالب روبه‌رو هستید اما نگران نباشید با استفاده از فاصله‌گذاری و پیش‌خوانی می‌توانید همه‌ی این مطالب را طی چند ماه چندین بار مرور کنید. مرور چندباره‌ با فاصله‌گذاری نقش کلیدی در به خاطر سپردن اطلاعات لازم دارد.

پیش‌خوانی روشی است برای دسته‌بندی اطلاعات به‌گونه‌ای که ‌مدیریت آن ساده باشد. فرض بر این است که هم‌زمان با آماده شدن برای کنکور در کلاس‌های درس هم شرکت می‌کنید؛ اگر اینطور نیست این روش را روی برنامه و کتاب‌های درسی‌تان پیاده کنید. درس و موضوعات مربوط به هر روز را یک روز قبل بخوانید. مطالب مهم و کلیدی را که به روش‌های دیگر مشخص نشده‌اند، هایلایت کنید، اما از هایلایت کردن جمله‌ی اصلی هر پاراگراف (معمولا جمله‌ی نخست هر پاراگراف که شامل محتوای اصلی آن بند است) خودداری کنید.

در کلاس یادداشت‌ بردارید. یادداشت‌هایتان باید منظم و به‌گونه‌ای باشد که به راحتی امکان مرور آنها همزمان با مرور فصل‌های مختلف را فراهم کند. با توجه به اینکه مطالب را از پیش خوانده‌اید یادگیری مؤثرتری خواهید داشت.

اکنون که آموزش و درک مطالب را پشت سر گذاشته‌اید، هنگام بازخوانی مطالب تنها عنوان‌ها، جمله‌ی اصلی (جمله‌ی نخست هر پاراگراف)، قسمت‌هایی که نویسنده بر آنها تأکید کرده است و بخش‌های هایلایت شده خودتان را بخوانید. در پایان خلاصه‌ی هر فصل شامل جمع‌بندی مطالب بیان‌شده در آن فصل را بخوانید.

بیشتر نکته‌های مهم و کلیدی در عنوان‌ها، جمله‌های اصلی پاراگراف، متن‌های مشخص‌شده (با حروف قطور، مورب یا روش‌های دیگر) و قسمت‌هایی است که خودتان هایلایت کرده‌اید. مثلا جمله‌ی اصلی شامل نکته‌ی کلیدی هر بند است و باقی جملات برای توضیح بیشتر بیان می‌شوند. پس اگر پیش از این تمام فصل را خوانده باشید اکنون با مرور جمله‌ی اصلی هر بند موضوع اصلی آن پاراگراف را به یاد می‌آورید. با این روش مطالعه‌ی هر فصل به جای یک ساعت یا بیشتر، تنها ۵ تا ۱۰ دقیقه زمان می‌برد و شما برای مرور چندباره‌ی مطالب با فاصله‌گذاری که نقش حیاتی در به یاد سپردن مطالب دارد، فرصت خواهید داشت.

در کنار مطالعه‌ی مطالب مطابق با برنامه‌ریزی‌تان، هر روز یادداشت‌هایتان را مرور کنید، چون این مطالب را خودتان نوشته‌اید، مطالعه‌ی آنها زمان زیادی نمی‌گیرد. همچنین با این روش در نخستین مواجهه‌ی مغز با اطلاعاتی که برای آزمون لازم دارید، ارائه‌‌ی بی‌نقصی خواهید داشت.

اکنون باید روی تکرار در فاصله‌های معین تمرکز کنید تا مغزتان اطلاعات مشابه را بارها و بارها جذب کند و در عین حال با تعیین فاصله‌ی مناسب (دستِ‌کم یک روز) امکان ایجاد پیوند در شبکه‌ی عصبی و تقویت آن را فراهم کنید.

با تکنیک پیش‌خوانی می‌توانید روزانه حدود ۳۰۰ صفحه را همراه با یادداشت‌هایی که سر کلاس نوشته‌اید، در زمانی حدود ۲ ساعت مرور کنید. در نتیجه هر هفته ۲۴۰۰ صفحه را مرور و بنابراین طی چند ماه ۲۰ تا ۳۰ بار مطالب موردِ‌نیاز را با فاصله‌گذاری مرور خواهید کرد. به احتمال زیاد این مقدار مطالعه برای پوشش مطالب کلی و همچنین جزئیات مسائل کافی است.

مرکز مشاوره تحصیلی سوپر رسپینا با تفکری نو و خلاق در خدمت هم شهری های عزیز در استان گلستان شهرستان گنبد کاووس می باشد.

توسط
admin
admin

مقالات مرتبط

روتین زندگی فرد رتبه برتر

روش مطالعه

روتین زندگی فرد رتبه برتر

دانش آموزی که رتبه برتر میشه : ⏺ساعت ۷ : بیدار میشه ⏺ساعت ۷ تا ۷ونیم:صبحانه میخوره ⏺ساعت ۷ونیم تا […]

بدون دیدگاه نوامبر 23, 2024
چه رشته ای انتخاب کنم؟

کنکور سراسری

چه رشته ای انتخاب کنم؟

امروزه منابع زیادی مانند کتاب‌ها، دوره‌های آموزشی و خدمات مشاوره تحصیلی وجود دارند که می‌توانند در انتخاب رشته به شما کمک کنند. […]

بدون دیدگاه نوامبر 23, 2024
اهمیت مطالعه کردن و درس خواندن

مشاوره تحصیلی و موفقیت

اهمیت مطالعه کردن و درس خواندن

مطالعه کردن و درس خواندن چیزیست که به تلاش و صداقت زیادی نیاز دارد. مطالعه کردن مزایای بی شماری دارد […]

بدون دیدگاه نوامبر 18, 2024
منظور از مطالعه کردن چیست؟

مشاوره تحصیلی و موفقیت

منظور از مطالعه کردن چیست؟

وقتی پای مطالعه کردن و درس خواندن وسط می آید چهره خیلی از ما در هم می رود. این کار […]

بدون دیدگاه نوامبر 18, 2024
چرا مطالعه می کنیم؟

مشاوره تحصیلی و موفقیت

چرا مطالعه می کنیم؟

مطالعه کردن به عنوان ابزار و وسیله ای برای کسب آگاهی و علم محسوب می شود. احتمالا این سوال که […]

بدون دیدگاه نوامبر 18, 2024
بهترین روش مطالعه درس زبان انگلیسی

مشاوره تحصیلی و موفقیت

بهترین روش مطالعه درس زبان انگلیسی

یکی از دغدغه های دانش آموزان این است که چگونه باید درس زبان انگلیسی را مطالعه کنند. آن ها در پی […]

بدون دیدگاه نوامبر 17, 2024
چگونه هندسه را 100بزنیم؟

روش مطالعه

چگونه هندسه را 100بزنیم؟

مرکز مشاوره رسپینا در حوزه های تحصیلی، خانواده، ازدواج، طلاق، فرزندپروری، پرورش کودکان، شغلی، انتخاب رشته، کارآفرینی در استان گلستان […]

بدون دیدگاه نوامبر 13, 2024
روش مطالعه هندسه رتبه های برتر

مشاوره تحصیلی و موفقیت

روش مطالعه هندسه رتبه های برتر

نقش اثبات در مطالعه هندسه اکثر دانش آموزان به جای اثبات مسائل پایه، آنها را به دلیل وقت کم و […]

بدون دیدگاه نوامبر 13, 2024
9نکته کلیدی برای نحوه مطالعه درس هندسه ریاضی

مشاوره تحصیلی و موفقیت

9نکته کلیدی برای نحوه مطالعه درس هندسه ریاضی

مرکز مشاوره رسپینا در حوزه های تحصیلی، خانواده، ازدواج، طلاق، فرزندپروری، پرورش کودکان، شغلی، انتخاب رشته، کارآفرینی در استان گلستان […]

بدون دیدگاه نوامبر 13, 2024
دیدگاه‌ها

اولین نفری باشید که درباره این دوره نظر میدهید!

خوشحال میشیم نظر خودتان را برای ما بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *